Så undviker du vanliga misstag vid läggning av ny trall

Så undviker du vanliga misstag vid läggning av ny trall

Att lägga ny trall kan förvandla ditt utomhusområde och skapa en härlig plats att umgås på. Men det finns några vanliga misstag som nybörjare ofta gör. Här är några tips för att undvika dessa fel och se till att du får en trall som är både vacker och hållbar.

1. Fel val av material

Det första misstaget är att välja fel material. Du kanske lockas av ett billigt alternativ, men kom ihåg att din trall kommer att utsättas för väder och vind. Billiga material kan snabbt försämras, vilket leder till att du måste byta ut din trall efter bara några år.

Välj istället ett material av hög kvalitet som är skapat för utomhusbruk. Tryckimpregnerat virke eller kompositmaterial är båda bra val. De kanske kostar lite mer, men de kommer att hålla längre och se bättre ut över tid.

2. Negligerad understruktur

En annan vanlig fälla som folk faller i är att negligerar understrukturen. Trallen ska vila på en stabil grund för att förhindra förfall och deformation över tid. Se till att skapa en stark och stabil understruktur med lämplig lutning för vattenavrinning.

3. Felaktigt avstånd mellan brädorna

Det tredje misstaget är att inte överväga rätt avstånd mellan brädorna. Trä krymper och sväller med temperaturen och fuktigheten, så om du inte lämnar tillräckligt med utrymme mellan brädorna kan de börja bukta och vrida sig.

Som tumregel bör du lämna ett mellanrum på ca 5 mm mellan varje bräda. Detta ger tillräckligt utrymme för träets naturliga rörelser utan att skapa stora glipor där små föremål kan falla igenom.

4. Otillräcklig infästning

För att säkerställa att din trall håller sig på plats bör du använda rätt infästning. Skruvar är ett bättre val än spikar eftersom de har en starkare hållfasthet. Se också till att välja rostfria skruvar för att undvika rostfläckar.

5. Ignorerar byggregler

Slutligen, glöm inte att kolla upp lokala byggregler innan du börjar ditt projekt. Beroende på var du bor kan det finnas specifika regler för hur hög din trall kan vara, hur nära den kan vara till grannens fastighet eller vilka material du kan använda.

Var uppmärksam på dessa regler för att undvika eventuella problem i framtiden.

Att lägga ny trall är ett stort projekt, men med rätt planering och genomförande kan du skapa en vacker och hållbar yta som du och din familj kan njuta av i många år framöver. Undvik dessa vanliga misstag, och du kommer vara på väg mot en framgångsrik trall installation.

Skriv en kommentar

Nya rekommendationer för montering av trall

Nya rekommendationer för montering av trall

Nya rekommendationer för läggning av trall har utarbetats av branschorganisationen Svenskt Trä. Bakgrunden till dessa rekommendationer är problem som ibland uppstår om trall monteras på ett olämpligt sätt. Trallbrädor kan vid olämplig montering deformeras och skruvar kan gå av. Det är också av stor vikt att välja rätt trallskruv eller kamspik. Se filmen på YouTube www.byggbeskrivningar.se/trall

Visa hela inlägget
Val av rätt skruv för din trall: En djupgående guide

Val av rätt skruv för din trall: En djupgående guide

När du bygger en trall är valet av skruvar nästan lika viktigt som valet av trä. En undermålig skruv kan leda till att din trall snabbt förlorar sin stabilitet och estetik. I detta inlägg går vi igenom de olika typerna av skruvar som finns tillgängliga, deras användningsområden och vad du ska tänka på när du gör ditt val. Varför är valet av skruvar så viktigt? Skruvarna håller ihop din tralls stru…

Visa hela inlägget
Bygga trall runt poolen: Tips för säkerhet och estetik

Bygga trall runt poolen: Tips för säkerhet och estetik

Att bygga trall runt en pool kan verkligen förhöja den estetiska upplevelsen i din trädgård och samtidigt ge en säker och hållbar yta för både barn och vuxna att röra sig på. I denna artikel kommer vi att gå igenom några viktiga överväganden när du planerar och bygger en trall runt din pool. 1. Planering och förberedelse Innan du börjar bygga är det viktigt att ha en noggrann plan. Här är några fr…

Visa hela inlägget
Bygg en trall som passar din stil och budget

Bygg en trall som passar din stil och budget

Att bygga en trall är ett utmärkt sätt att skapa en utomhusyta för avkoppling eller underhållning. Men det kan vara svårt att veta var man ska börja och hur man ska bygga en trall som passar din stil och budget. Här är några tips för att komma igång. Bestäm din stil Innan du börjar bygga din trall, tänk på vilken stil som passar dig och din trädgård bäst. Vill du ha en modern trall med minimalisti…

Visa hela inlägget
Välkommen till Spika Trall

Välkommen till Spika Trall

Varmt välkommen till Spika Trall! Här beskriver jag olika trallar jag byggt genom åren. Jag jobbar som snickare och på vår och sommar är det nästan bara trallbyggen för mig. Självklart skruvar jag trall ibland också, det börjar faktiskt bli vanligare, men jag tyckte ”Spika trall” låg bra i munnen 🔨😛

Visa hela inlägget
5 tips för att förlänga livslängden på din trall

5 tips för att förlänga livslängden på din trall

Att bygga en trall är ett av de mest populära sätten att förbättra din uteplats eller trädgård. Men efter att ha lagt ner tid och pengar på att bygga din drömtrall, vill du också ha den att vara hållbar och snygg under en längre tid. Här är fem tips för att förlänga livslängden på din trall: 1. Rengör din trall regelbundet Att rengöra din trall regelbundet är en viktig faktor för att förlänga dess…

Visa hela inlägget