Avstånd mellan plankor i trallen

Avstånd mellan plankor i trallen

Varför ska man ha springor i trallen? Är inte det onödigt?

Att man medvetet lägger trall med springor mellan plankorna beror framförallt på två saker. För det första är trä ett levande material som behöver kunna svälla och krympa med temperatur och fuktnivå. För det andra behöver allt vatten och snö som hamnar på altanen eller balkongen kunna ta vägen någonstans. Ju snabbare altanen torkar efter ett regn desto bättre är det för träet.

Visste du att man till och med ska se till att lägga plankorna åt rätt håll så att de är svagt kupade istället för svagt skålade, för att ge vattnet ännu bättre förutsättningar att rinna av så fort som möjligt.

Avståendet mellan plankorna beror på vad det är för trä, men ca 5 mm kan vara lagom för furu. Kolla med din bygghandel när du köper virket. Om virket som man köper inte har hunnit torka ännu kan man lägga lite tightare eftersom det kommer krympa mer.

Man kan också vilja anpassa antalet brädor till utrymmet man har tillgängligt och då kan man göra det med hjälp av mellanrummet. En millimeter större mellanrum ger en centimeter mindre utrymme på slutet, vilket kan göra att du slipper såga en väldigt smal sista bräda. Eller tvärtom att du får plats med ytterligare en bräda.

Kommentarer

Utvalda produkter