Värmebehandlat trä istället för tryckbehandlat

Värmebehandlat trä istället för tryckbehandlat

Det vanligaste trallvirket är tryckbehandlad furu. För många är det självklart vad det betyder, men om man ska spika sin allra första trall kanske man inte hört talas om det här virket förut.

"Tryckbehandlat" betyder vanligtvis att man under tryck behandlar träet med en kemikalielösning. Ofta är den aktiva ingrediensen koppar. Man trycker alltså in koppar i träet vilket gör att bakterier och svampar inte lika enkelt kan angripa träet och det håller därför längre, framförallt i fuktiga miljöer. Koppar är dock giftigt så man ska inte använda tryckbehandlat virket i onödan.

Man känner ofta igen tryckbehandlat virke på att det är lite grönt (men det finns också brunfärgat). Den gröna nyanser avtar med tiden.

"Furu" betyder att träet kommer från tall (furor).

Ett alternativ till tryckbehandlat trä är värmebehandlat. Istället för att trycka in kemikalier i träet värmer man upp det enligt specifika program och temperaturer. Då får man också ett trä som är motståndskraftigt mot angrepp, men utan de skadliga ämnena. Värmebehandlad furu är miljövänligare än tryckbehandlad furu.

Man känner igen värmebehandlat trä på den matta bruna färgen. Träet är alltså inte färgat utan får naturligt en brun nyans av värmen. Den bruna nyansen är önskvärd av många då träet ser lite exklusivare ut än vår ljusa furu brukar göra.

Med tiden avtar den bruna nyansen och träet går mot en gråare nyans, som det mesta träet gör med tid.

I handeln kan man hitta värmebehandlat trä tex under varumärket Thermowood.

Skriv en kommentar